tirsdag 21. juli 2009

Guide - Hvordan sette opp kablet nettverk mellom Vista og Xp

.

Litt om kabel, og Kabel oppsettet:

Det første du trenger er en kabel. Da er det veldig viktig at du ikke bruker en vanlig cat5, eller cat6 kabel, men at du bruker en krysset cat5 eller krysset cat6 kabel, som for eksempel som denne her. De må være krysset ellers vil ikke maskinene kunne kommunisere seg imellom.

Du kan bruke de vanlige kablene om du har en switch av for eksempel denne typen her. Om du har en switch trenger du ikke å bruke krysset kabel, men du kan fint bruke vanlige cat5 eller cat6 kabler. Switch'en krysser nemlig kablene for deg, dersom du setter opp flere switcher. Du må passe på og ha en krysset kabel mellom switch'ene. Selv koblet jeg en switch mellom Vista og XP Pro, og brukte vanlig Cat5e kabel. Koble alt sammen.

Her er et par linker til noen sider med enkel forklaring med bilder på hvordan de 2 kabel typene fungerer; Link 1. Link 2. Link 3.
Vi begynner med vista sitt oppsett.

Gå inn på "Systemegenskaper":

For å komme ditt: Klikk "Start"-->Høyre klikk "Datamaskiner" -->"Egenskaper". Velg så "Avanserte Systeminnstillinger". Klikk deg inn på fanen "Datamaskinnavn".

Her blir vi nødt til å forandre navnet på "Arbeidsgruppe". Og her er det noen forskjeller i hvilken OS type du har. For eksempel, i Vista heter det "WORKGROUP", og det samme heter det i XP Pro. Mens XP Home har navnet på arbeidsgruppen "MSHOME". Så her vil jeg bare la arbeidsgruppe navnet stå som "WORKGROUP". Om du velger noe annet eller lar navnet stå, så er det viktig at alle maskinene har samme arbeidsgruppe navn. Klikk "Ok" og restart etter å ha forandret navnet til det du for eksempel vil ha.Neste steg blir å gå inn på "Nettverks- og delingssenter":

For å komme dit: Klikk "Start"-->"Kontrollpanel"-->"Vis nettverksstatus og -oppgaver".

Nederst på siden ved "Deling og gjenkjenning" har jeg slått på: "Nettverssøk, Fildeling, Deling av filer og fellesmappe, Skriverdeling, Passordbeskyttet deling, Mediedeling".

På "Deling av filer, og Skriverdeling" har jeg også aktivert "passord kreves".
Det var det. Da går vi over på Xp sitt oppsett.
Gå først til "Systemegenskaper":

For å komme ditt: Klikk "Start"-->Høyre klikk på "Min datamaskin"-->"Egenskaper". Velg folder "Datamaskinnavn". Og forandre "Arbeidsgruppe" til det samme som den andre maskinen. I mitt tilfelle, forandret jeg det til "WORKGROUP". Klikk så "Ok", og restart pc'n.

Nå kan du få velge hva slags fildeling du vil bruke.

Klikk på "Start"-->"Min datamaskin". Velg så "Verktøy"-->"Mappealternativer". Velg folder "Vis". I "Avanserte innstillinger" finner vi "Bruk enkel fildeling". Her kan du velge selv hva du vil bruke. Enkel fildeling er begrenset til kun de delte mappene. Om du haker vekk haken kan du selv opprette hvilke mapper du vil fildele. For eksempel kan du høyreklikke en mappe å velge "Deling og sikkerhet". I folderen "Deling" kan du velge om du vil dele mappen på nettverk, eller ha den privat. Du kan også velge om de kan få lov å endre på filer også.
Her kommer noen problemer som kan oppstå:

Vista finner ikke XP i nettverk:

Enkelte har problemer med at Xp kan se Vista, men Vista kan ikke se Xp. Da kan du laste ned dette her og installere LLTD-svarer (Link Layer Topology Discovery) (KB922120). Den skal da installeres på xp datamaskinen.Firewall blokkerer nettverk:

Får du problemer med Firewall må du huske på å akseptere nettverket ditt i firewall, ellers risikerer du enten att nettverket ikke sees, eller ikke får adgang til det. Hvordan det gjøres er litt forskjellig fra program til program. Jeg tror Windows innebygde firewall ikke har noen sperrer på det, at den aksepterer nettverk automatisk. Jeg selv har Norton, og hadde problemer med dette. Her er en link til løsning på det problemet for Norton Firewall.Du har kanskje ikke tillatelse til å bruke denne nettverksressursen, (IRPStackSize):

Det andre problemet du kan få, er at når du prøver å klikke på nettverksmappen til xp fra vista, så får du denne feilmeldingen: "Mappe er ikke tilgjengelig. Du har kanskje ikke tillatelse til å bruke denne nettverksressursen. Serveren har ikke nok lagringsplass til at denne kommandoen kan utføres. "Not enough server storage is available to process this command". Dette kan skyldes antivirus program. Men dette fikser vi enkelt med å forandre IRPStackSize i registret, eller opprette det om det ikke eksisterer i registret. Dette må du da forandres på i xp, og ikke i vista. Prøv først en gang til og klikk deg inn på "Nettverk" i Vista. Klikk "Start"-->"Nettverk". Klikk inn på xp sin mappe hvor du fikk denne feilmeldingen.
 

Gå nå over på xp sin maskin, den pc'n sin mappe du ikke kan åpne. Klikk "Start"-->"Kontrollpanel"-->"Ytelse og vedlikehold"-->"Administrative verktøy"-->"Hendelsesliste". Velg "Programmer", og scroll deg nedover listen på jakt etter error "Hendelse Id" 2011. Når du finner den kan du dobbeltklikke på den. Der vil du finne info om at den er for liten.

Her er et par artikler angående dette: Link 1, Link 2, Link 3. Selv måtte jeg opprette IRPStackSize, og sette den til 17 på xp pro pc'n. Men vær klar over at det er risikabelt å forandre på registeret. Det er best å ta backup av registeret før du forandrer/endrer noe i registeret.

Her er et bra register backup program, som også har muligheten til defragmentering av register, ERUNT og NTREGOPT.

Her har du et veldig bra editerings program for registeret, Registry Workshop. Dette kan ta backup av registeret, og har også angreknapp for endringer gjort i registeret når du endrer selv. Angre buffere størrelsen kan du selv endre. Du kan også ha favoritter. Et veldig bra program, men koster litt penger, men da har du livstidslisens.Om samme innlogging passord på datamaskinene:

Det er også noen som sier at du må ha samme innloggingspassord på begge pc'ene. Hvorvidt dette stemmer vet jeg ikke siden jeg selv fra før hadde samme innloggingspassord til begge pc'ene. Uansett er det greit med ett passord, så slipper man 10 forskjellige passord for å komme inn på pc'ene mine.


THE ENDDette er problemer som kan oppstå. Om det er noen andre som har andre problemer som de har fått løsning på, kan du gjerne dele svarene her. Da legger jeg dem inn i listen.Ingen kommentarer: